A Taoista út a halhatatlansághoz

Az Ősi Erő Aktiválása (Alapgyakorlatok II)

A taoista szövegek a szellemi “magzat” létrehozásának koncepcióját mutatják be, amely a szellemi halhatatlanságot biztosítja. Ez az arany magzat az új halhatatlan lélek, a kisebbik szivárványtest. Vannak további gyakorlatok az öt test egységesítésére a teljes halhatatlanság elérése érdekében.

A köldök területe a taoista spirituális gyakorlatok legfontosabb része, és az örök élet kulcsának tekintik. Úgy tartják, hogy a Dantian a köldök alatt, a szakrális csakra területén található. Én azonban nem értek ezzel egyet. Hisz logikusan: hol gyűlnek össze a Szakrális és a Szoláris energiák? Ott található az alsó Dantian, más néven a Csí óceánja. Itt kezdődik az alkímiai folyamat és ez a taoista spirituális gyakorlat központi eleme. A következő gyakorlatok az alsó Dantian megnyitására és megerősítésére szolgálnak. Ez a test Csí fő tárolóhelye. Arra szolgál, hogy ezt a Csí-t a test bármely pontjához el tudjuk irányítani. Ez különösen fontos a harcművészek számára. Az erős alsó Dantian számos egészségügyi előnnyel jár, azonban az alsó Dantian elsődleges alkímiai funkciója a testben lévő jing (szexuális erő) művelése és finomítása.

Mély hasi légzés

A mély hasi légzés a legalapvetőbb légzőgyakorlat, amelyet mindig lehet és kell is végezni. Ez a természetes légzési módunk, és amit a taoisták úgy hívnak, hogy vasing. Egyszerű, már a babák is csinálják. Belégzéskor tágítsuk ki a hasunkat, kilégzéskor pedig lapítsuk ki. Több energiával fogod átélni a napot, jobban fogsz aludni, és látni fogod, hogy az egészséged idővel javul.

Az alapozó meditációt ez a gyakorlat megerősíti, ha az alsó Dantianba egy erős fénygömböt irányítasz. Kilégzéskor finoman megfeszíthetjük a hasunkat is, hogy segítsük az energia sűrítését, bár ez a megfelelő energiakontroll mellett nem szükséges. A Csí áramlása javul, ahogy az ember halad a Dantian megnyitásában és megerősítésében.

Energizáló légzés

Ez a Bhasztrika légzés taoista változata. Ez a taoista fújtató légzés. A test összes meridiánjának, a tizenkét elsődleges meridiánnak és a nyolc különleges meridiánnak a megnyitására és Csível való feltöltésére szolgál. Ez javítja az egészség minden olyan aspektusát, amelyhez a meridiánok kapcsolódnak. Ez pedig feltölti a Dantiant, ami tovább növeli a gyakorló vitalitását.

A légzőgyakorlat ugyanaz, mint a Bhasztrika. Koncentráljunk az orr tövénél lévő pontra és alakítsuk ki a Szarka-hidat úgy, hogy a nyelvünket a metszőfogak tövéhez érintjük. Csak nyugodtan, a jótékony hatás minden egyes gyakorlással növekszik, de a testnek, az elmének és a léleknek időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon.

Nevető Qigong

Ez a gyakorlat egyszerű, hasból jövő nevetéssel jár. Ez különböző intenzitású lehet. Ez a test “második agyára” hat, amely a gyomor-bélrendszer, a belek. A taoista gondolkodás szerint kapcsolat van az agy és a test „második agya” között, és az egyik hatással lehet a másikra. Ez lehet pozitív vagy negatív. A nevetéssel a rekeszizmot aktiváljuk, ami segít a tüdőnek mélyebben és teljesebben lélegezni, ami tovább épül az előző két légzőgyakorlatra. Ez is segít csökkenteni a szív munkaterhelését, és javítja az immunrendszert a nyirokrendszer és a csecsemőmirigy aktiválásán keresztül. A “ha” hang kiegyensúlyozza a test víz/tűz arányát, ami segít elkerülni bármelyik túlsúlyát.

Ennek a gyakorlatnak az időtartama az egyénre van bízva, azonban a végén az összes keletkezett energiát magunkhoz kell venni és a Dantianban fénygömbbé alakítani. A Belső mosoly a Belső nevetés Csikungként is használható, ha valaki úgy dönt, hogy csendes nevetést végez.

Dantian Csikung

Az alsó Dantian kilenc területet foglal magában, amelyeken egyenként lehet dolgozni, ami tovább nyitja és erősíti a központot. Ezt a Sárkány- és Tigrislégzés, a gyökérzár, és a Tizenegy Állati testtartás gyakorlatok segítségével érhetjük el. A teljes gyakorlatsor megtalálható a Mantak Chia által írt Tan Tian Chi Kung című könyvben.

Vasing Csikung

A Vasing Csikungot eredetileg a Kung Fu gyakorlók használták a belső erő és ellenállás javítására a szervekben, inakban és csontokban lévő Csí fejlesztésével. Ennek elsajátítására volt szükség, mielőtt tényleges harci technikákat tanítottak volna. Ez a Csikung lehetővé tette számukra, hogy ellenálljanak a létfontosságú szerveiket ért ütéseknek. Ez olyan, mintha egy edzettlen embert vassal, egy edzett pedig szivaccsal ütnek. A Csí védelmet nyújt.

Ez a Csikung segít megfelelően összehangolni és megerősíteni a test szerkezetét a Csí-öv létrehozásával. A sűrített Csível a  szerveket és mirigyeket méregtelenítik és megdolgoztatják. Ez segít a külső traumák tompításában és a megnövekedett Csí eljut a szervekhez, mirigyekhez is. A test fascia szöveteit szintén feltöltjük Csível, hogy még jobban megvédjük a testet, ami ráadásul zsírégetéssel jár. Azt is megtanuljuk, hogyan kell megfelelően a Földbe gyökerezni, hogy felszabadítsuk és elnyeljük az energiát. A csontvelő megerősödik, ami fokozza a vért és ezáltal az életerőt. Összességében megnő a Csí áramlása és a jó közérzet. Ez a Csikung megtanít a Csí irányítására.

A fenti gyakorlatok megtalálhatók a Mantak Chia által írt Vasing Chi Kung I., II. és III. könyvében.

Tai Chi Csikung és Tao Yin

A Tai Chi egy fő energiameditáció, amelynek sok különböző stílusa van. A Mantak által tanított a Yang stílus, amely tizenhárom, a négy irányban végrehajtott és ismételt mozdulatból áll. A mozdulatok és testtartások (külső forma) a belső energiamunkával együtt fejlesztik a meridiánok belső szerkezetét és a Csí áramlását. Sokan túlságosan a külső formára koncentrálnak, és így elhanyagolják a Csikung igazi erejét, ami a belső munka. Megfelelő képzéssel a Tai Chi lehetővé teszi a gyakorló számára, hogy különböző energiaforrásokkal dolgozzon, mint például a Föld, Hold, Nap és hasonlók, amelyek számtalan előnyt biztosítanak, és felsorolni is túl hosszú lenne.

A Tao Yin (taoista jóga) a Csí áramlásának serkentésére és harmonizálására szolgál a testben, valamint a gerinc és a csípő izmok rugalmasságának és állapotának javítására, amelyeket a “lélek izmainak” neveznek. A „második agyat” dolgoztatják meg, és összességében javul az egészség és a szerkezeti összehangoltság. Ez egy mozgásos meditáció, amelyet ülve, fekve vagy állva végeznek.

A Tai Chi és a Tao Yin Qigong mindkettőhöz szükséges az előző gyakorlatok ismerete és a test belső energiájával való munka.

A fenti gyakorlatok megtalálhatók a Tai Chi Chi Kung I., II. és a Tao Yin Mantak Chia által írt Tai Chi Chi Kung I., II. és Tao Yin című könyvekben.

Mindezek a gyakorlatok alapvetőek és szükségesek. Azért dolgoznak, hogy megteremtsék a Csí alapját, ami szükséges a későbbi alkímiai munkákhoz. A következő cikkben információt nyújtok az út következő lépéséről, ami a szexuális energia és a test szervei feletti uralom és mesteri irányítás a jing művelése érdekében. Szexuális kung-fu.

Lucius Oria főpap

Hozzászólás